ROZACEJA

2 min

ROZACEJA- nasveti dermatologa za nego

1. Nežno čiščenje obraza 2x dnevno pomaga odstraniti maščobo in umazanijo, ki iritira kožo. Uporabljajte blaga čistila, ki so namenjeni negi kože nagnjene k rozaceji, ne mil. Čistila nanesemo nežno s konicami prstov s krožnimi gibi, nato jih odstranimo z mlačno vodo, saj lahko stranek le tega  dodatno draži kožo. Kožo po čiščenju nežno obrišemo z brisačo.

2. Vsakodnevno vlaženje: Ne glede na to ali je koža pri rozaceji suha ali mastna, je vlaženje kože izrednega pomena, saj zmanjša iritiacijo in je občutek na koži prijetnejši.

3. Zaščita pred soncem: Sonce lahko poslabša rozacejo in je eden najpogostejših vzrokov za izbruh rozaceje, zato je zaščita pred soncem zelo pomembna. Pri izbiri primerne sončne kreme priporočamo kreme, ki vsebujejo cinkov oksid, titanijev dioksid ali oboje, silikon( dimetikon, ciklometikon,..), je brez disav, SPF 30 ali več in širokopektralna zaščita.

4. Kozmetika, ki je namenjena koži nagnjene k rozaceji:izogibajte se produktom, ki vsebujejo alkohol, dišave, glikolno kislino, laktat, mentol, natrijev sulfat in ureja. Pripočamo kreme, namesto losjona in gela.

5. Testiranje kozmetičnih produktov pred nanašanjem na obraz: manjšo količino produkta nanesete v bližino k rozaceji nagnjene kože. V kolikor občutimo pekoče bolečine ali draženje znotraj 72 ur, potem odsvetujemo uporabo.

6.  Bodite nežni do kože: Vse, kar draži kožo, lahko poslabša rozacejo. Odsvetujemo drgnjene kože, kar pomeni, da se izogibnte uporabi brisačk, obraznih gobic, ali eksfoliaciji.

V kolikor imate težave pri izbiri kozmetike, ki ne draži vaše kože, vam lahko pri tem pomaga dermatolog, ki kožo pregleda in priporoči ustrezno nego.

Nazaj na seznam